"Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv" verseny 2023

Bevezető

Idén kilencedik alkalommal rendezhette meg az Anyanyelvápolók Szövetsége és A Magyar Nyelv Múzeuma az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv verseny döntőjét, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a teljes Felvidék és Kárpátalja felső tagozatos általános- és középiskolásai számára.

Ebben a tanévben összesen 118 csapat nevezett, közülük 73 általános iskolás és 45 középiskolás. Területi megoszlás tekintetében 62 csapat (45 általános- és 17 középiskolás) Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből, 36 csapat (20 általános- és 16 középiskolás) Felvidékről, 14 csapat (5 általános- és 9 középiskolás) Heves vármegyéből és 6 csapat (3 általános- és 3 középiskolás) Kárpátaljáról. Izgalmas, fordulatos játékmenet után első helyen végzett az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános-, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet csapata: Beksi Dalma, Koncz Helga, Gál Gina, Vágvölgyi Luca, felkészítő pedagógusuk: Sipos Zsoltné. Nem sokkal maradtak le utánuk a második helyezett Tompa Mihály Alapiskola tanulói: Ádám Gábor, Farkas Krisztina, Mács Arina Sára és Máté Zsófia, akik végig az élmezőnyben remekeltek. A verseny izgalmas fordulatainak köszönhetően csupán 1 ponttal gyűjtöttek kevesebbet a második helyezett csapatnál és a dobogó harmadik helyét foglalták el a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola tanulói Robb-Horkay Jázmin, Márkus Krisztina, Kertész Ákos Barnabás és Nyíri Bence László.

A délután legizgalmasabb pontjaként a középiskolások versengése következett. Szoros küzdelemben, végig kitűnően teljesítve a dobogó első helyét foglalhatta el a Nagyberegi Református Líceum csapata: Bodnár Gréta, Molnár Áron, Varga Anita, Zelik Kincső, akik a szituációs játék során a legjobb produkciót előadó csapat címet is elnyerték. Gratulálunk Makó Margit felkészítő pedagógusnak! Második helyen végzett a komáromi Selye János Gimnázium csapata: Adamek Bianka, Borvák Barbara, Búzás Eszter és Slezák Dóra, akik végig szoros küzdelmet folytattak az első helyezettel, mely nem csoda, hiszen a verseny történetében a felvidéki sorozat győzteseiként is emlegetett csapat már két alkalommal is megnyerte a versenyt. Harmadik helyezett lett az eddig szintén kétszeres nyertes Lévay József Református Gimnázium Miskolcról. A csapat tagjai: Balázs Vid, Benedek Norina, Kalla Dominika, Kovács Noé.

Gratulálunk a résztvevő diákoknak és felkészítő pedagógusaiknak!