„Egész uton haza felé” – Petőfi vándorlásai

-
Bevezető

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt meg az „Egész uton haza felé” – Petőfi vándorlásai című időszakos kiállítás 2023. május 12-én a Nyelvmúzeum Akadémiai Termében. A tárlat központi témája az utazás, a vándorlás; bemutatjuk az utazó, a folyton úton levő, a felfedező, a hazafelé tartó Petőfi Sándort.

A kiállításban az 1844 és 1847 közé eső életszakaszát jelenítjük meg. A költő-író utazása jóval többet jelentett a fizikai helyváltoztatásnál, hiszen lelki és szellemi utat is bejárt, élményeket szerzett, fejlődött. A rendkívül gazdag Petőfi-életműből a tematikához kapcsolódó verseit, illetve prózáját emeltük ki, emellett pedig a levelezéséből, valamint a kortársak visszaemlékezéseiből is olvashatunk részleteket. Alapvetően Petőfi Sándor költői-írói nyelve veszi körül az érdeklődőket az ovális alakú Akadémiai Terem falfelületén. A tárlat közepére az utazás egyik szimbóluma, egy szekér került. A látogatók ezt körbejárva fedezhetik fel Petőfi Sándor vándorlásának kiemelt helyszíneit, megjelenítve a fontosabb állomásokat, helyeket, kapcsolatokat, szövegeket, emlékeket. 1847 nyarán Széphalmon is járt, s ez a látogatása irodalmi zarándoklatnak is tekinthető: felkereste Kazinczy Ferenc sírját, majd az itt szerzett élményeit, tapasztalatait versben és prózában is megörökítette.

 

A Petőfi vándorlásait bemutató térben múzeumpedagógiai rész is található: három asztal kínál lehetőséget az utazás motívumának további felfedezésére. A 19. század utazási kultúrájával foglalkozó asztalnál a költő helyváltoztatási szokásain túl négy konkrét útjával is megismerkedhetnek a látogatók. Ezen kívül egy ismert Petőfi-mű is megelevenedik, mivel szorosan kapcsolódik a kiállítás tematikájához: a János vitéz is egy lelki-fizikai utazás története.

A sokrétű tartalom miatt több korosztály számára is befogadható a kiállítás, a legkisebbektől egészen a felnőttekig mindenki találhat benne figyelemkeltő elemeket.