„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv” vetélkedő pályázati felhívás

Bevezető

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv” vetélkedőt hirdet.

Felhívás

1. A verseny célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és a Heves vármegyében, valamint a Felvidéken, a Kárpátalján és a Muravidéken tanuló általános és középiskolás korosztály körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást; hogy játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét.

2. A versenyre nevezhetnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Győr-Moson-Sopron és Heves vármegyében, valamint a Felvidéken, Kárpátalján és Muravidéken működő állami, egyházi, egyesületi és alapítványi fenntartású általános és középiskolák tanulói.

3. Külön kategóriában versenyeznek az általános és a középiskolás korúak (5-8. és 9-14. évfolyamos tanulói).

4. A felvidéki, a kárpátaljai és a muravidéki általános iskolák 9. évfolyamos tanulói a középiskolás kategóriában versenyeznek.

5. Egy iskola egy kategóriában két csapatot indíthat, ha azonban az adott intézmény tagiskolával is rendelkezik, akkor a tagiskola is jogosult két csapatot indítani.

6. Az írásbeli forduló során, ha egy intézményből több csapat indul, akkor kategóriánként csak a magasabb pontszámot elért csapat jut tovább.

7. A csapatok létszáma: 4 fő.

8. A versenyen kiemelt szerepet kap a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, az illemtan; de az általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkozhatnak a résztvevők.

9. A verseny menete: a résztvevők számától függetlenül 1 írásbeli forduló kerül megrendezésre. Az írásbeli fordulót követően, tudásukat szóbeli középdöntőn mérhetik össze a továbbjutó csapatok. A döntőbe a középdöntők legjobbjai, esetlegesen második helyezettjei kerülnek. A várható időpontok:

· írásbeli forduló: 2023. november 20-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Heves vármegyéből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Muravidékről jelentkezett csapatoknak.

· A szóbeli középdöntőkre a tervek szerint: 2024. január – 2024. április között kerül sor, de a szervezők fenntartják az időpont-változtatás jogát.

· A középdöntőbe Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei iskolákból általános iskolásoknál a legjobb 8, középiskolásoknál a legjobb 6 csapat jut tovább. A Heves és Győr-Moson-Sopron vármegyei csapatok közül a jelentkezés függvényében legfeljebb 4-4 csapat jut a középdöntőbe. A kárpátaljai iskolákból 3-3, a felvidékieknél a nyugati részről 3-3, a keleti részről 4-4 általános iskolás és középiskolás csapat, míg a muravidékieknél a jelentkezés függvényében 2-2 csapat jut a középdöntőbe. Holtverseny esetén külön feladatlapot küldünk ki a holtversenyben első helyen álló csapatok számára.

· döntő: 2024. április – 2024. május között, a középdöntőkből továbbjutó 1-1 felvidéki, kárpátaljai és muravidéki, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Heves vármegyei csapat részvételével. Amennyiben valamelyik területről nem lesz nevezés, akkor onnan jut tovább még egy csapat a döntőbe, ahonnan az adott kategóriában legtöbb nevezés érkezett.

10. Nevezési díj: nincs.

11. A döntőbe jutott csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.

12. Jelentkezési határidő 2023. 11. 10.

13. Jelentkezni a jatekosanyanyelviverseny@gmail.com, vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma 3988 Sátoraljaújhely, Kazinczy utca 275. címen a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet. A verseny további részleteiről Brézai Zoltántól kaphatnak tájékoztatást a +36-20-917-5859-es telefonszámon.

 

A jelentkező csapatoknak jó felkészülést kívánnak a szervezők!