Humorban nem ismerünk tréfát - 2016

Bevezető

Az ember nemcsak homo sapiens vagy homo faber, hanem homo ludens is: alapvető igénye a játék, mely örömöt ad és gyógyít, viselkedési formákra nevel, erőt nyújt és ösztönöz, szórakoztat és közösséget teremt.

Nyelvi humor
Nyelvi humor

A játék, az örömforrás keresése a kezdetektől hozzátartozik az emberhez. A nyelvi humorban is ez az ősi igény mutatkozik meg.
A magyar nyelvvel bámulatosan jól lehet játszani, csűrni-csavarni (a mindennapokban és a költészetben is) – de úgy, hogy közben nem sértjük meg a nyelv szellemét.
Biztosan hallottuk már a szót: hungaropesszimizmus… Mi most a magyaros derűlátást mutatjuk meg, a nyelvi leleményességet, a tréfa és játék csodálatos adományát.
Irodalmunk különösen gazdag tárháza a nyelvi humornak, kiadványunk ebből: a magyar nyelvi-irodalmi humorból kínál játékos, nevettető, elgondolkodtató válogatást.
Fogadják szeretettel, örömmel és komolysággal – hiszen az igazi humor nem felszínesség, könnyedség, hanem ellenkezőleg, valódi mélység, s így szellemi magaslat! Ezért mi humorban nem ismerünk tréfát.

Sátoraljaújhely-Széphalom, 2016 tavaszán

Nyiri Péter