Múzeumpedagógiai kiadványok - 2014

Bevezető

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Magyar Nyelv Múzeuma a 2014 augusztusától 2015 májusának végéig valósította meg Széphalmi Szó-Kincs-Tár(s) című múzeumpedagógiai pályázatát (TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0071). Kiadványunk a Múzeumpedagógiai nívódíjas program keretében jelent meg.

Az Anyanyelvi kalandpálya múzeumpedagógiai füzet három korosztály (óvodások, általános iskolások és középiskolások) számára kínál nyelvi játékokat, nyelvi humort, nyelvi örömöt; szórakoztatva mutatja meg anyanyelvünk gazdagságát, kreativitását, rugalmasságát.

A Kazinczy, a széphalmi Orpheus a nagy nyelvújító életét tekinti át játékos, ismeretgazdagító kérdésekkel, feladatokkal; külön fejezetet szentelve a Kazinczy és a művészetek témának. A múzeumpedagógiai füzet a diákoknak és a felnőtteknek (különösen a pedagógusoknak) is kínál élményeket és ismereteket, közelebb hozva Kazinczy alakját a ma emberéhez.

A Nyelvünk, életünk múzeumpedagógiai füzet a nyelv kevéssé emlegetett, de a 21. századi mindennapjainkat meghatározó titkaiba avat be; érdekes formai megoldással, a feldolgozás során a beszélgetésre, egyéni gondolatok kifejtésére is lehetőséget kínálva.